Tiergarten

Från början en kunglig jaktpark

Tiergarten är tyska för djurpark men någon djurpark i kommersiell betydelse är inte Tiergarten. Denna stadspark är 210 hektar stor och har anor ända från år 1527. Dåförtiden var området kungens jaktmarker och Under 1530-talet utvidgades parken, tunnland efter tunnland köptes in och det har funnits perioder då området var större än det är idag. Skogsmarkerna var excellenta jaktmarker där kungen och hans följe sköt hjort och annat villebråd, men det fanns en förklaring till detta. För att underlätta för sig själv lät kungen placera ut villebråd i parken, som han sedan hägnade in med staket för att hindra djuren från flykt. Istället för djurpark hade man kunnat kalla detta område för jaktpark.

Präglad av många händelser

park i BerlinEfter att ha genomlevt tider mer barock prägel, engelsk prägel och som hem till en tidig variant av Berlins zoo förstördes mycket av parken under andra världskriget. Efterkrigsåren var svåra i Berlin och de träd som fanns kvar höggs ner av frusna berlinbor för att användas som brännved. Som allra minst räknades träden till ynka 91 stycken.

Under mitten av 1950-talet bestämde man sig för att restaurera Tiergarten – stigar anlades, buskar och träd planterades och nya attraktioner installerades och idag ittar du även mängder av hotell i Berlin i närheten av parken.

Tiergarten idag

Idag är Tiergarten en allmän plats – en enorm, grön oas mitt i Berlin där man kan promenera eller jogga längsmed gångstigar på sammanlagt 23 km. Återigen finns Berlin Zoologische Garten här, fullständigt upprustad efter moderna krav, och hem till 13 000 olika djurarter.

Man kan också besöka Siegessäule, Segerkolonnen, som är en guldig gudinna på en kolonn av röd granit, eller Schloss Bellevue, Bellevuepalatset, som är hem till Tysklands president.

Haus der Kulturen der Welt, världskulturhuset, är ytterligare en hänförande byggnad i denna gröna park. Byggnaden med det välvda taket uppfördes år 1957 och bjuder på möjlighet att se diverse utställningar.

Comments are Disabled