Södertäljes kyrkor

Jag har länge fascinerats av kyrkor och förra veckan var jag och besökte en del av de vackra kyrkorna som finns i Södertälje. Det finns totalt åtta kyrkor inom Södertäljes gränser. Flera av dem tillhör stadens sevärdheter och är väl värda ett besök när du bor på hotell i Södertälje. Här presenterar vi tre av de mest sevärda kyrkorna i Södertälje.

Sankta Ragnhilds kyrka

kyrka i SödertäljeDen äldsta och största kyrkan i Södertälje är Sankta Ragnhilds kyrka. Den ligger belägen på Stortorget och är från 1200-talet. Sankta Ragnhilds kyrka är församlingskyrka i Södertäljes församling. Den är döpt efter drottningen Sankta Ragnhild som också är Södertäljes skyddshelgon. Kyrkan är ombyggd och tillbyggd ett antal gånger under årens lopp, bland annat efter den stora stadsbranden som inträffade i Södertälje år 1650. Däremot var Sankta Ragnhilds kyrka en av de få byggnader som förskonades när de ryska trupperna brände stora delar av Södertälje i samband med det stora nordiska kriget som varade mellan 1700 och 1721.

Lina Kyrka

Lina Kyrka ligger i stadsdelen Lina Hage och räknas som en stadsdelskyrka. Kyrkan ritades av Tallius Myhrman arkitektur. Den har blivit mycket omtalad för sin vackra arkitektur och kyrkan har blivit avbildad i en rad olika byggnadsmagasin. Lina kyrka är byggd i trä och uppfördes mellan 1994 och 1995.

Hagabergs kapell

Hagabergs kapell ligger i Östertälje, på Hagabergs folkhögskolas område. Kapellet byggdes redan år 1894 och på den tiden var det gårdskapell på Vartofta gård som ligger i Västergötland. Senare monterades kapellet ned och förflyttades till sin nuvarande plats med tåg. Hagabergs kapell invigdes på sin nuvarande plats den 26 juli 1914. På 1950-talet fick Hagabergs folkhögskola kyrkbänkarna i kapellet i gåva från Södertälje församling. År 1960 fyllde folkhögskolan femtio år och då fick skolan klockstapeln i gåva från elever som tidigare gått på skolan.

Comments are Disabled