Så reser du billigare

En chartervecka för en hel familj kan lätt kosta närmare 30 000 kr – men det går att komma undan billigare. Följande fem tips kommer från den betydligt längre listan ”13 tips på att resa billigt” 

  1. Boka lång tid i förväg- eller?

Tågbiljetter är alltid billigast att boka lång tid innan avresa. Många flygbolag har även lågprisbiljetter som släpps regelbundet vilka i så fall innebär avresa någon månad framöver. 

Men kom ihåg att regeln inte gäller alla branscher. En hotellnatt kan exempelvis bli betydligt billigare med bara timmar kvar på dygnet. Då väljer nämligen vissa hotell att rea ut de kvarvarande rummen. 

2. Flyg utan packning

Förr kostade det inget extra så länge man bara hade en enda väska med sig. Sedan ändrades förutsättningarna och idag tar de flesta flygbolag en avgift för bagage. Än så länge går det däremot att ta med en kabinväska gratis – även om vissa bolag börjat ta betalt även för detta. 

Bästa alternativet är om du kan ta på dig alla kläder som ska med – andra alternativet är att enbart ha en kabinväska. Tredje alternativet är att ha en resväska. Men kontrollera hur mycket den får väga så inte betalning måste ske på grund av övervikt. 

3. Bo billigare (hotell är uteslutet)

Coachsurfing är det billigaste sättet att ordna boende på resan. Det kostar bara en årsavgift på 60 USD och innebär att man kan kontakta människor över hela världen och be att få låna en sängplats. Ett trevligt sätt att komma andra kulturer riktigt nära och lära känna människor från andra länder. 

De som vill bo lite mer enskilt kan välja Airbnb som prismässigt kan jämföras med vandrarhem. Oavsett så är hotell nästan alltid det dyraste alternativet. Men allt beror på vad målet är. En hotellnatt för 600 kr inklusive frukost, frukt och enklare fika kan vara enklare och billigare än Airbnb för 500 kr utan frukost.

4. Växla rätt

Att växla på ett växlingskontor, exempelvis Forex, bör inte vara ett alternativ. Växlingskursen hos dessa företag är extremt mycket sämre än vad som erbjuds på ett kort. Använd istället betal- eller kreditkortet och ta ut lokal valuta i en automat på resmålet. 

Det är även viktigt att välja ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag för att inte betala denna avgift i onödan på samtliga inköp som sker utomlands.

5. Ring lokalt

Köp två enklare mobiler i Sverige och ta med på resan. Köp sedan lokala telefonkort och använd dessa två mobiler för att ringa varandra inom landet. Betydligt billigare än att använda sina svenska mobilabonnemang. 

Självklart kan lokala telefonkort användas i den egna mobilen men många vill kunna bli nådd även på sitt ordinarie nummer och tar därmed med sig två mobiler.

Comments are Disabled