Höga Kusten

Höga Kusten är ett område som ligger i Ångermanland, Västernorrlands län.höga kusten Begreppet Höga Kusten myntades i början av 1970-talet av länsarkitekt Birger Åström. Tidigare kallades området främst för Ångermanlands brantkust.

Ett världsarv

Höga Kusten är ett av de mest unika områdena i Sverige. Faktum är att kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och den aktiva skärgården är så pass speciell att UNESCO har utsett Höga Kusten till ett Världsarv år 2000. Det är en landhöjning på hela 800 meter som skett sedan den senaste istiden som har gjort landskapet så säreget med sina höga klippor. År 2006 utvidgades världsarvet med Kvarken mellan Västerbotten och Österbotten och därför heter det numera Världsarv Höga Kusten/Kvarken.

Ett av Sveriges snabbaste växande besöksmål

Under de senaste åren har Höga Kusten blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Det är många fina attraktioner i Höga Kusten som lockar besökare och det finns mycket att välja bland i området, oavsett vad man är intresserad av. Skuleberget, Skuleskogens Nationalpark, Paradiset Bad & Spa, Mannaminne, Högbonden, Höga Kusten-bron, Trysunda, Rotsidan, Skulefestivalen, Ulvöarna, Rövarbyn, Hemsö Fästing, Norrfällsviken och Bönhamn utgör några av Höga Kustens mest populära attraktioner. Många turister lockas till Höga Kusten för vandring, skidåkning, klättring, fiske och havsbad. Höga Kustenleden är en 127 kilometer lång vandringsled i Höga Kusten-området som går mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och Varvsberget i Örnsköldsvik. Leden är indelad i 13 etapper och det finns många möjligheter till övernattningar längs vandringsleden.

Höga Kusten-bron

Högakustenbron är en av de mest kända landmärkena för Höga Kusten. Den kallas även för Vedabron och det är en hängbro över Ångermanälven som ligger mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Bron invigdes 1997 och var en del av en ny vägsträcka längs E4 mellan Härnösand och Gallsäter. Brons fria spann är 1 210 meter och den är 17,8 meter bred. Bron är 1 867 meter lång och den segelfria höjden är 40 meter. Brons pyloner är 182 meter höga och det gjorde att Höga kusten-bron var Sveriges högsta byggnadsverk fram tills man byggde Öresundsbron. Höga Kusten-bron har Sveriges längsta brospann, Skandinaviens näst längsta och Europas tredje längsta. Intill brons norra brofäste finns en rastplats med hotell och restaurang och det är även där som Höga Kustenleden börjar/slutar.

Ulvön och Trysunda

Ulvön utgörs av två öar, nämligen Norra respektive Södra Ulvön. Det är en populär turistdestination som ligger i Örnsköldsviks skärgård. Man kan åka dit med färja från antingen Köpmanholmen, Docksta eller Ullånger. Den norra delen av ön är bebyggd och där finns bland annat Ulvöhamn som är känd för sin surströmming. Ön är också känd för den charmiga skärgårdsmiljön, vackra gamla byggnader, mysiga restauranger, en otroligt vacker natur och ett gammalt kapell från 1600-talet. Trysunda är också en ö i Örnsköldsviks skärgård och det sägs att ön är en av skärgårdens vackraste öar. Trysundas fiskeläge är också ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Trysunda är ett naturreservat och det finns ett fint kapell från 1600-talet och ett fiskemuseum med gamla bruksföremål och Bottenhavets fiskar. Den färgrika stenstranden vid Storviken är också ett populärt besöksmål på Trysunda liksom Björnvikens fina sandstrand.

Skuleberget

Skuleberget är ett berg som ligger intill E4 vid Docksta. Berget stupar nästan lodrätt efter den sida som vetter mot E4, vilket skapar en dramatisk effekt. Skuleberget sträcker sig 295 meter över havet och det har idag Sveriges högsta marina gräns/kustlinje. Uppe på berget finns flera stigar och klätterleder. Intill berget finns familjeattraktionen Rövarbyn med lekplatser och en stor labyrint. Dessutom finns Kramfors kommuns största alpina skidanläggning på Skuleberget. Berget har också en grotta, Rövargrottan, som är en populär turistattraktion.

Gillar du dessa typer av reportage kan vi även rekommendera detta inlägg.

Comments are Disabled