Gamla Stan

Gamla stan är idag en av Stockholms stadsdelar och det är också den delen av Stockholm som är äldst med välbevarade gränder och byggnader. Men det man bör komma ihåg när det gäller Gamla stan är att då Stockholm grundades på 1200-talet så var Gamla stan faktiskt själva Stockholm. Gamla Stan var själva Staden, till skillnad från de lantliga omgivningarna (Norrmalm, Östermalm, Södermalm, Västermalm). Från mitten av 1800-talet kallades Gamla stan för Staden mellan broarna. Det var först under 1900-talet som Gamla stan började benämnas just för Gamla stan och först 1980 blev Gamla stan ett offentligt namn.

Från stadens huvudpunkt till en bland många stadsdelar

boka ett hotell i gamla stanFörr i tiden var alltså Gamla stan huvudstadens huvudpunkt. Staden omgavs av en stadsmur. På Stortorget fanns Rådhuset och Storkyrkan där du idag även hittar en hel del hotell i Gamla stan. Från Stortorget gick gator ner mot de olika stadsportarna. Den viktigaste av dessa var Köpmansporten som ledde ner till hamnen och Fiskartorget. Den äldsta gatan i Gamla stan är Köpmansgatan som har omnämnts så tidigt som 1323. Så småningom växte sig staden allt större och numera är Gamla stan bara en av Stockholms alla stadsdelar.

Branden i Gamla stan

Förr var det väldigt vanligt med eldsvådor och Gamla stan var tyvärr inte förskonad från sådana. Eftersom husen dessutom var byggda i trä förr i tiden så kunde en brand få förödande konsekvenser. Så var också fallet i Gamla stan. År 1625 utbröt en våldsam brand som spred sig snabbt bland trähusen i de trånga gränderna. Branden förstörde en stor del av staden under de dagar som den pågick. Efter branden byggde man upp staden på nytt, men denna gång använde man sig mestadels av sten istället.

Comments are Disabled