Friends Arena

Friends Arena har redan fått smeknamnet ”de stora ögonblickens arena”. Trots att arenan är nybyggd har dess besökare redan fått uppleva stora sportögonblick och vill du också göra det så rekommenderar vi att du bokar hotell nära Friends Arena. Ett av dessa ögonblick var när Zlatan Ibrahimovic och resten av det svenska fotbollslandskapet vann mot England i en match som slutade 4-2 och som avslutades med Zlatans numera legendariska cykelsparksmål, vilket dessutom korades till världens snyggaste mål av Ballon D´Or 2013.

Friends Arena istället för Råsundastadion

Friends Arena är Nordens största fotbollsarena och även Nordens största inomhusarena. Publikkapaciteten för fotbollsmatcher är 50 000 sittplatser. Friends Arena kom till eftersom det behövdes en ny nationalarena för herrfotboll. Tidigare hade man använt sig av Råsundastadion. sport nära friends arenaDen invigdes 1937 och användes bland annat vid VM-finalen i fotboll 1958. Men eftersom Råsundastadion inte uppfyllde dagens kriterier för en fotbollsarena och dessutom var i stort behov av renovering så bestämde man sig för att riva denna och bygga en ny fotbollsarena.

Friends Arena stod klar 2012.

Den 14 november 2012 spelade Sveriges herrlandskap i fotboll sin invigningsmatch på arenan när de besegrade England. Från och med Fotbollsallsvenskan 2013 spelar AIK Fotboll alla sina hemmamatcher på Friends Arena. Det innebär att Friends Arena är hemmaarena både för AIK Fotboll och för Sveriges herrlandslag i fotboll. Friends Arena uppfyller både FIFA:s och UEFA:s högsta tekniska rekommendationer för fotbollsarenor. Det innebär att man exempelvis kan arrangera finaler i UEFA Champions League och EM-slutspel i Friends Arena.

Andra sporter i Friends Arena

Även om Friends Arena är mest känd för att arrangera fotbollsmatcher och konserter så används arenan också till många andra sporter. Ett exempel är bandy – år 2013 flyttade svenska mästerskapsfinalen i bandy till Friends Arena. Man kan också hitta andra sportevenemang i Friends Arena, till exempel Sweden International Horse Show och Scandinavian FIM Speedway Grand Prix.

Comments are Disabled