Finansiera inte resan genom resebolaget

Finansiera inte resan genom resebolagetDet är inte alltid reskassan är så stor som man önskar. Då kan det vara lockande att köpa resan på avbetalning. Detta inte minst eftersom avbetalningen hos många resebolag är helt räntefri vilket gör att man kan tro att det inte kostar något extra. Men den som granskar villkoren ser snart att kostnaden för dessa räntefria lösningar många gånger är dyrare än ett klassiskt privatlån. Det gäller som alltid att jämföra räntor och banker innan finansieringslösning väljs.

Ett exempel på reseföretag som erbjuder räntefri avbetalning är Ving. Om avbetalning sker på maximalt 12 månader tillkommer ingen ränta. Väljer man däremot 36 månader tillkommer en ränta på 14,6%.

Men det som tillkommer är istället flera kostnader. Först kommer en uppläggningsavgift på 295kr och utöver det en aviavgift på 29kr per månad. Detta gör att den som lånar 15.000kr i 6 månader kommer att betala en effektiv ränta på 9,17%. Väljer man istället att betala på 12 månader blir den effektiva räntan 7,25%.

Detta kan ställas mot ett privatlån där det inte är svårt att få en ränta ner mot 5%. I kampen om kunderna har även flera lånegivare valt att ta bort uppläggningsavgiften vilket gör att priset för dessa lån blir betydligt billigare.

Här ska tilläggas att uppläggningsavgiften går att komma ifrån hos Ving om man betalar hela resan på maximalt 4 månader. Men det är inte alla som klarar sig med så kort amorteringstid.

Ett annat företag som erbjuder avbetalning är SAS.

De erbjuder en lösning via Klarna som liknar ett kreditkort. Man väljer själv om hela skulden ska betalas eller om enbart en del av den ska betalas i slutet av månaden. Men den skuld som inte betalas får då en räntekostnad. Räntan är på 19,9% men även här tillkommer en rad kostnader vilket gör att den effektiva räntan blir 29,22%. I detta fall är det alltså betydligt bättre att ta ett privatlån och hålla nere kostnaderna.

Comments are Disabled