Bad och stränder på Västkusten

På Västkusten finns det gott om platser för den som vill njuta av sol, bad och underbar natur i Sveriges vackraste skärgård.

Kärringön, Bohuslän

Kärringön är ett riktigt turistparadis.bad och stränder på västkusten Ön bjuder på flera fina badstränder och det finns något för alla. Vad sägs om Tanternas Vik, som är kvinnornas alldeles eget nakenbad och som dessutom har ett naturligt insynsskydd i form av höga klippor. Det finns också klassiska utomhusbad, barnbad och familjebad. Kärringön ligger sydväst om Orust och det går färja från Orust om man inte har egen båt.

Lilla Apelviken, Varberg

Apelvikens sanatorium öppnades i början av 1900-talet och 1927 var sanatoriet det största i Sverige och ett mycket populärt spa på Västkusen. Tanken var att sol, havsluft och näringsrik kost var det bästa medlet mot tuberkulos och därför remitterades de sjuka till sanatoriet. Idag finns det ett spa i det gamla sanatoriet och sandstranden som finns nedanför är EU-flaggad för sitt rena vatten. Där samlas de hippa ungdomarna, men också barnfamiljerna. I närheten finns ett handikappbad. Lilla Apelviken är långgrunt med en härlig sandbotten. Om man åker dit bör man inte missa att också besöka Varbergs fästing när man har tröttnat på sol och bad. Missa inte heller Stora Apelviken som är den största stranden i Varberg och som är ett eldorado för surfare.

Mellbystrand och Skummelövsstrand

Sveriges längsta sandstrand ligger på Västkusten och den har varit ett badparadis ända sedan 1900-talets början. Sandstranden mellan Skummeslöv och Mellbystrand är totalt över en mil lång. Den norra delen av stranden närmast Mellbystrand brukar samla de yngre badgästerna. Det finns gott om restauranger och nattliv i närheten och det är en aktiv strand. Här är också Sveriges bästa område för windsurfing. Den södra delen av sandstranden närmast Skummelövsstrand har ett lite lugnare tempo, är mer långgrunt, mer handikappvänligt och mer lämpat för barnfamiljer.

Comments are Disabled